DİJİTAL PAZARLAMA

Sosyal Medyada Markaların Sık Yaptığı Hatalar

Dünya genelinde ölümlü trafik kazaları, cinnet, bebek ölümleri gibi konularda ilk 10’a giren bir ülkeyken, bugün internet ve sosyal medya kullanımında ilk 10’a giriyor Türkiye. Hatta Twitter ve Google Türkiye’de sponsor olarak rol alan, Türkiye’den stajyer alan isimler arasında.

Hal böyleyken, sosyal medyada var olmayan bir marka, en başta ulaşılabilirliğinin ve tanınmasının kısıtlanmasına yol açmış olur. Sosyal medya, kendi içinde apayrı bir iletişim dünyası. Markaların hedef kitlesiyle buluşmaları ve iletişim kurabilmeleri için önemli bir fırsat. Bu kanalları en iyi şekilde kullanmak ve oyunda kalabilmek için kuralları iyi bilmek gerekir ki, fırsatlarımız krize dönüşmesin. Çünkü artık kullanıcılar bilinçli, ve çok acımasız. Gelelim, tokat gibi bize geri dönen sık yapılan hatalardan birkaçına. Birkaçı diyorum çünkü liste kabarık 🙂

 

  • Düzenlenen yarışma, indirim ve kampanyaların katılım şartları açık ve net olarak belirtilmeli, sonradan değişiklik yapılmamalı. Dikkatlerden kaçmıyor ve güven kırıcı davranış olarak algılanıyor.
  • Sitede olmayan, fiziksel mağazada bulunan ürünleri paylaşmamak ya da yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek şekilde paylaşmak gerekiyor.
  • Müşterilerin sorularına ilgisiz ve baştan savma yanıtlar verilmemeli. Kopyala-yapıştır yapılan hazır kalıp cevaplar yerine, kişiye özel samimi bir üslupla yanıtlar verilmeli. Çünkü kullanıcıların %88’i online yorumlardan etkileniyor.
  • Haberdar edilmediğimiz biçimde hakkımızda yapılan şikayetleri (marka etiketlenmeden, blog içeriği yazılarak, sadece site adı yazılarak) tespit edecek yazılımlar kullanmalı(monitoring) ve bu şikayetlerdeki problemleri stratejik biçimde ortadan kaldırmak gerekli.
  • Kargonun gecikmesi, yanlış ve hasarlı gelen kargolarda olumsuz yorumlara sebep oluyor. Bunun 2 önemli sebebi var.
    – Müşterinin sosyal medyayı hızlı bir iletişim kanalı olarak kullanması
    – Müşterilerin sitede iletişim formu üzerinden ya da e-posta üzerinden şikayetine karşılık ilgili muhatap bulamaması.
  • Yazım kurallarına dikkat etmemek de, sık yapılan hatalardan biri. Alay konusu olmamak, kurtların önüne yem olmamak için aman dikkat 😉
  • Diğer pazarlama stratejilerine entegre edilmemiş, plansız, monoton, tek düze, özensiz, hatalı veya alakasız hashtag, gün içerisinde  fazla veya oldukça az içerik paylaşmak, otomasyona bağlanmış içeriklerin revizelerinin kontrol edilmemesi.

Aslına bakarsanız, markaların sosyal medyada düştüğü yanlışlar çok daha uzun bir liste. Ancak her sektör için ayrı bir liste oluşturmak gerekeceğinden, burada sadece her marka/firma için önemli olabilecek, genel-geçer detaylara yer verdik. İlerleyen günlerde de, sadece kozmetik alanında yapılması ve yapılmaması gerekenlere dair bir yazıya yer vereceğiz.

Sinem Kapar Şahindere

PİM Grup Danışmanlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir