DuyurularGenelMevzuat

HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE (HICC) İçeren Kozmetik Ürünler Neden Yasaklandı?

Parfümeri endüstrisinin belki de en çok konuşulan alerjeni olan Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde’in yasaklanma önerisi AB komisyonu tarafından kabul edildi ve kozmetik ürün formülasyonlarından çıkarılması gerektiği açıklandı.

Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde maddesi, esans ve/veya esansiyel yağlar içeren her türlü kozmetik ürünlerde bulunabilecek sentetik bir koku maddesidir. Alerjen olarak belirlenen 26 koku bileşenlerinden biridir ve yaygın olarak “Lyral” ismiyle bilinmektedir.

Lyral, zarif aldehidik ve odunsu tonları ile yumuşak bir vadi zambağı kokusuna sahiptir. Bu alerjenin yumuşak çiçek kokusundan dolayı kozmetik formülasyonlarda kullanımı oldukça popülerdir.

Geçmişten günümüze koku bileşeni olarak kullanılan Lyral alerjeninin yasaklanması parfümeri endüstrisiyle beraber kozmetik üreticilerinin de yakından ilgilendiren bir konu oldu. Komisyon kararının ardından verilen geçiş süreci boyunca formülatörler koku revizelerine yoğun zaman ayırırken, kozmetik üreticileri ise mevcut ürünlerindeki gerekli düzenlemelerle ilgilendi. Nihayetinde 23 Ağustos 2019 tarihinden itibaren içeriğinde Lyral ihtiva eden kozmetik ürünlerin piyasaya arz edilmesi yasaklanmış oldu.

Bu değişiklik, bu maddeleri içeren ürünleri kullanan kişilerin %1-3’ünde, ciltlerinde tahriş edici bir reaksiyona neden olduğu için ortaya çıkmıştır. Genellikle “deri döküntüsü” olarak tanımlanan şikayetlerin çoğunun tahriş edici reaksiyonlar olduğuna (temas alerjisi) ve cilt alerjisi olmadığına inanılmaktadır. Bu farkı açıklamak gerekirse;  Avupa Biriliği Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS)’ne göre; “alerjik reaksiyonlar tipik olarak parfüm veya kozmetik ürününü kullandıktan yaklaşık bir gün sonra meydana gelirken, tahriş edici reaksiyonlar kullanımdan hemen sonra gelişir.”

SCCS’ ye göre Lyral, 10 yıldan uzun bir süredir insanlarda bilimsel literatürlerle belgelenen çok fazla temas alerjisi vakası olan ve diğer koku kimyasallarına göre daha güçlü bir kontakt alerjendir. Lyral’e temas alerjisi olan tüketicilerin, bu alerjeni içeren veya içerme olasılığı yüksek olan kozmetik ürünlerle teması halinde önemli bir alerjik reaksiyona maruz kalabileceği öngörülmüştür. Tüketicinin Lyral’e maruz kalmaya devam etmesinin, 200 ppm kadar düşük konsantrasyonlarda bile güvenli olduğu kabul edilmemektedir. Bu nedenle, daha fazla temas alerjisi durumlarını önlemek için kozmetik ürünlerde Lyral kullanılmasının yasaklanması gerekliliği tartışılmaya başlamıştır.

Mevcut durumda Lyral içeren kozmetik ürünlerin piyasaya arzı yasaklanmış olup; 23 Ağustos 2019 tarihinden önce bu içerik ile piyasaya sürülen ürünlerin ise 23 Ağustos 2021 tarihinden itibaren piyasadan çekilmesi gerekmektedir.

Uzun yılladır şu an için 26 adet olan alerjenlerin artması gerektiği yönünde çalışmaların devam ettiğini biliyorduk. Artık aynı zamanda görüyoruz ki, bilimsel komite mevcut alerjenler üzerinde de çalışmalarını eş zamanlı olarak sürdürmektedir. Tüm bu gelişmeleri PimGrup olarak yakından takip ediyor ve sizleri geç kalmadan uyarabilmek adına bültenler hazırlıyoruz.

E-bültenimize katılmak için tıklayınız.

Kimyager Şerife Altındaş

PimGrup Proje Uzman Yardımcısı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir