Kozmetik Kongresi’nin 1. Gününden Önemli Notlar
Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Kimyagerler Derneği tarafından düzenlenen Kozmetik Kimyası, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi’nde dikkatimizi çeken notları sizlerle paylaşıyoruz.
Kozmetik Kongresi Birinci Kısım
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Kozmetik Ürünler Kurum Başkan Yardımcısı Recep Uslu, sistemde kayıtlı olan kozmetik firmaları hakkında bilgilendirme yaptı. Uslu’nun yaptığı sunuma göre;
- Türkiye’de toplam 5019 kozmetik firması mevcut.
- Bu firmaların 3527 tanesi üretici olarak ÜTS (Ürün Takip Sistemi) üzerinde kayıtlı,
- Sistemde kayıtlı toplam ürün sayısı 570,612 ve bunların 470.871′ i EUP, 99.741 tanesi ÜTS’ye kayıtlı.
ÜTS (Ürün Takip Sistemi’nin işlevleri ve çalışan modüller hakkında da kısa bilgiler veren Recep Uslu, ÜTS’ye kayıt sürecinde yaşanan sıkıntıların bulunduğunu ve bunların farkında olduklarını belirttikten sonra, ÜTS üzerinde kolaylık sağlayacaklarını ve özellikle tüketici tarafında ürün sorgulaması yapılmasının mümkün olacağı mobil uygulamalar tasarladıklarını belirtti. Kullanıcılara daha fazla kolaylık sunmak adına, ÜTS üzerinde bir “Sıkça Sorulan Sorular” bölümü oluşturarak problemlerin daha hızlı çözülmesine yardımcı olacaklarını da ekledi.
Son olarak da, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın 11. Kalkınma Planı’nda organik kozmetik yatırımlarının artmasını beklediğini söyleyen Uslu, kendisinin de sektördeki firmaları bu yönde yapılacak yatırımlara teşvik etmek istediğini belirtti.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Kurum Başkan Yardımcı Fatih Tan, özellikle piyasa denetleme faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğünden bahsetti. Piyasaya çıkan ürünlerin risk gruplarına göre farklı kategorilerde denetlendiğini ve bunlara ek olarak, gelen şikayetlere göre denetim işlemlerinin yürütüldüğünü belirtti.
Sayın Tan’ın belirttiğine göre 2017 yılı içerisinde özellikle dekoratif kozmetik ürünler, çocuk kozmetikleri, bebek ürünleri, saç bakım ürünleri ve maskara ve benzeri göz makyajı ürünleri denetlenmiş.
2017 yılında yaklaşık 1615 kozmetik ürün denetlendiğini ve bunların 1200 kadarının teknik düzenlemeye aykırı ürünler olduğunu söyleyen Tan, bu noktada cezalandırmadan ziyade, yüksek risk söz konusu olmadığı hallerde teknik düzenlemeye aykırı olan ürünlerin düzeltilmesi yönünde faaliyetlerin hayata geçirildiğini ekledi.
Denetimler sonucunda tespit edilen 30 kadar güvensiz ürünler için ise daha ağır yaptırımlar olduğunu ve bu ürünler hakkında toplatılma, geri çekme, idari para cezası gibi işlemler uygulanmıştır. Uygulanan para cezası miktarı ise yaklaşık 1.845.000 TL civarında.
Ayrıca, kozmetik ürünlerin sadece kadınlar tarafından kullanılmadığını, erkeklerin de ciddi oranda kozmetik ürünlere maruz kaldığını ifade eden Tan, kozmetik ürünlerin bu kadar yaygın kullanılıyor olması nedeniyle; “Bizim kinci sınıf kaliteye sahip ürünleri kabul etmemiz mümkün değil” dedi.
Türkiye’de yapılan ilaç denetimlerinin dünyada akredite olduğunu belirten Fatih Tan, kozmetik alanında da aynı kaliteyi hedeflediklerini belirtti. Yaklaşık 21 adet firmaya GMP (İyi İmalat Uygulamaları) belgesi verilmiş ve 11 firmanın belgesi halen geçerliliğini korumaktadır.
Kayıt altına alınmadan piyasada satılmaya başlanan kozmetik ürünler için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ile koordineli olarak çalışmaya başlayacaklarını belirttikten sonra, sağlık beyanında bulunan ürünlerle alakalı olarak da, 2017 yılında birçok internet sitesinin kapatıldığını ve idari para cezası uygulandığını söyleyen Tan, “İnsanlarımızın kandırılarak bu ürünleri kullanmasına göz yummayacağız” dedi.
Halk sağlığını tehdit eden ürünlere karşı nasıl uygulamalar yapıldığını anlatırken, TV kanalları için kesilen 1.800.000 tutarında ceza kesildiğini ve tebliğ edildiğini söyledi ve Facebook ve Twitter yetkililerinin Türkiye’ye geldiğini ve bu tür ürünlerin satışının yasaklanması için neler yapılabileceğini görüştüklerini söyledi. Konuyla alakalı olarak, söz konusu sosyal medya kanallarının ilgili çalışanlarına da eğitim verileceğini belirterek konuşmasını noktaladı.
Kozmetik Kongresi İkinci Kısım
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Ürünler Daire Başkanı Yücel Dener, Kozmetik Ürünler Daire Başkanlığı’nın görevlerinden ve yürütülen işlemlerden bahsettiği sunumuyla bizimleydi.
Ardından, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Dairesi Başkanı Doç. Dr. Evren Alğın Yapar, kozmetik ürün analizlerinin yasal düzenlemelerinden ve Avrupa Birliği’nde kullanılan analitik yöntemleri anlattığı sunumuyla sahnedeydi.
Öne çıkan notlarımızda son olarak, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Denetim Daire Başkanı Sibel Gürer var. Gürer, Kozmetik Ürün Denetimleri ve Denetim Bulguları konulu sunumu ile bizlerle oldu.
Kozmetik Kongresi’nin 2. Günü’nden Notlar yazımız ile görüşmek üzere