DuyurularMevzuatSektörel Haberler

62 Yeni Alerjenin e-Etiketlenmesi

Haziran 2012’de (SCCS/1459/112) Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) görüşüne göre, tüketiciler kozmetik ürünlerde bulunan ve halihazırda bireysel etiketlemeye tabi olan 25 bileşenin yanı sıra ilave koku verici maddeler konusunda bilgilendirilmelidir. Komisyonun ilave koku bileşenlerine etiketleme zorunluluğu getirmesi halinde, bunların sayısı 87’ye yükselecektir.

Üreticilerin, “ambalaj hacmi ve ağırlığı, paketlenmiş ürün ve tüketici için gerekli güvenlik, hijyen ve kabul seviyesini korumak için yeterli minimum miktarla sınırlandırılmalıdır.” şartını getiren  “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Direktifinin (94/62/EC)” ilgili hükümlerine uymaları gerekmektedir.

Paketlemenin minimum yeterli miktarla sınırlı olması gerektiği göz önüne alındığında, ilave koku bileşenlerinin paket üzerindeki etiketlenmesinde bilgilerin okunabilirliği ve fark edilebilirliği dikkate alınmalıdır. Sadece boyutundan dolayı ambalajın üzerine ilave bileşenlerin eklenememesi durumunda, ek broşür veya levhalar üretilmelidir. İlgili politikalara uyumun en iyi nasıl sağlanacağı ve bilgilerin okunabilirliğinin nasıl sağlanacağı konusundaki görüşlerde ise “bazı kesimler paket üzerinde bilgilerin yer almasını desteklerken, diğerleri e-etiketlemeyi” desteklemektedir.   

Kamu istişaresinde sektör temsilcilerinin çeşitli seçenekler arasındaki tercihlerine ilişkin yanıtları karşılaştırıldığında, yanıt veren işletmelerin %32’si paket üzerinde etiketlemeyi tercih ederken, %68’i 87 alerjenin tamamının e-etiketlenmesini tercih etmiştir. E-etiketleme’nin benimsenmesi, kozmetik ürün üreticileri ve perakendecilerine yeni yükümlülükler getirecektir. Anketler aracılığıyla alınan görüşlere ve yanıtlara göre işletmelerin ihtiyacı olan geçiş süresinin en az üç yıl, hatta bazı durumlar için beş yıl olduğu görülmektedir.

E-etiketleme’nin tüketiciler için önemli bir yararı, cilt tahrişlerinin ve alerjik reaksiyonların daha kesin teşhisini kolaylaştırabilecek genişletilmiş bir ürün bileşenleri listesine erişim olacaktır.

Koku alerjenlerine ilişkin SCCS’nin görüşü ışığında, Avrupa Komisyonu, 1223/2009 sayılı Yönetmelik Ek III’ü ayrı ayrı etiketlenmesi gereken 62 yeni alerjeni dahil ederek değiştirmeyi teklif ettiklerinde, 2014 yılında bir kamu istişaresi yayınladı. Halkla istişare, sektörden güçlü bir tepki uyandırdı. Bu, paket üzerindeki etiketleme yerine alternatif bir e-etiketleme seçeneği önerisiyle sonuçlandı.

Bu istişarenin ardından, 2018’in sonunda koku alerjenleri üzerine bir başlangıç etki değerlendirmesi yayınlandı ve Ocak 2019’a kadar yorumlara açıldı. Amaç, vatandaşları ve paydaşları Komisyonların planları hakkında bilgilendirmek ve geri bildirimde bulunmalarını sağlamaktı. Etki değerlendirmesi üç ana sorun belirledi.

  1. Koku alerjenleri hakkında tüketici bilincinin olmaması
  2. Kozmetik ürünlerin paketine ek koku alerjenlerinin eklenmesiyle ilgili sorunlar
  3. E-etiketlemeyle ilgili sorunlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir