Sektörel Haberler

Landing Page (Açılış Sayfası) Optimizasyonu

İnternette dolaşan kullanıcıların, bir siteye girdiği anda karşısına ilk ekrana Landing Page (Açılış Sayfası) adı veriliyor. Tabii dijital pazarlama çerçevesinden bakarsak, açılış sayfasının büyük önem taşındığını belirtmekte fayda var; özellikle de kullanıcıların ilk 5 saniye içerisinde ilgisini çekmek zorunda olduğumuz gerçeği varken.

Landing Page Optimizasyonu Neden Yapılır?

Açılış sayfası optimizasyonu, esasında belli kurallar çerçevesinde yapılmakla beraber, kesin bir standardı yoktur. Her sitenin açılış sayfası, kendi amacı ve hedef kitlesine göre “lead” çözümleri barındırır. Rastgele hazırlanmış bir açılış sayfası ile, “kullanıcı odaklı” hazırlanmış açılış sayfası arasında elbette ciddi farklar olacaktır. Peki bu farklar nedir, şirketlere ne kazandırır?

  1. 1000’den fazla açılış sayfasına sahip olan DELL markası, yaptığı A/B testleri ile dönüşüm oranını %300 artırarak milyonlarca dolar kar etti.
  2. İnternet ve özellikle dijital pazarlama profesyonelleri için çözümler sunan MOZ, sadece açılış sayfasındaki iyileştirmeler sonucu, satışlarını %52 oranında artırarak 4 ay gibi bir sürede 1.000.000$ gelir elde etti.
  3. Finans alanında dünyanın sayılı şirketleri arasına giren Genworth, açılış sayfasını optimize etmesinin ardından elde ettiği “lead” sayısını 30 katına çıkararak dijital dünyadaki kazancını %350 oranında genişletmiş oldu.

Landing Page Optimizasyonu Hakkında Bazı Öneriler

1) Açılış sayfasında, ziyaretçilere sunduğunuz çözüm yahut ürünleriniz hakkında bilgi edinebilecekleri yazılara yer verin.

2) Hemen ekleyelim, uzun uzadıya yazılar kullanmaktan kaçının. Ürünü ya da hizmeti anlatan bir video, şüphesiz daha iyi dönüşüm sağlayacaktır.

3) Sitelerde genellikle sinir bozucu etki yaratan pop-up pencereler kullanmaktan mümkün olduğunca kaçının. Sadece, kullanıcı siteyi terk etmek üzere mouse hareketi yaptığında beliren pencerelere yer verebilirsiniz.

4) Sitenize giren kullanıcıların, ilk 5 saniye içerisinde neyle alakalı bir siteye geldiğini anlamasını sağlamanız gerekli. Mesela, sitenizi daha önce görmemiş 4-5 farklı arkadaşınızdan, sitenize girmesini rica edin. 5 saniye sonra siteyi kapatıp akıllarında neler kaldığını söylemelerini isteyin. Bu geri dönüşler, sizin için canlı canlı kullanıcı deneyimi fikirleri verir.

5) Şayet bir E-ticaret sitesi sahibiyseniz, bu detaya muhakkak dikkat edin:

E-ticaret sitelerinde tüketicileri sıkan, yoran en belirgin evre, şüphesiz satın alma evresi; ödeme adımları. İmkan dahilindeyse ödeme işlemini tek adıma indirmek, mümkün değilse bile en aza indirmek için çabalayın. Adımları görselleştirerek, tüketicilerin sayfayı hemen terk etmekten vazgeçmelerini sağlayabilirsiniz.

Ödeme adımlarının yanı sıra, kullanıcılardan bilgi almak için oluşturduğunuz formların da optimize edilmesi gerektiğini belirtelim. tüketici için, ne kadar az zahmetli ise o kadar iyi!

6) Ödeme yapma, bilgi güvenliği konularda artık pek problem olmasa da, sitenizden güvenli alışveriş yapılabileceğini gösteren küçük resimlere ve/veya ikonlara açılış sayfanızın alt bölümlerinde yer verebilirsiniz.

7) Site ziyaretçileri, sunduğunuz hizmet veya ürünler hakkında birden fazla soruya sahip olabilir. Bu nedenle, soruları sorbilecekleri alternatif kanallar sunun; canlı chat, telefon numarası ya da bir WhatsApp erişimi faydalı olacaktır.

8) Sıkça sorulan sorular sayfası da, tüketicilere yardımcı olacaktır. Her soruyla beraber bu sayfayı da güncellemeniz mümkün.

9) Sitenizin browser testini yapın. Her tarayıcıda ve her ekran boyutunda anlaşılır ve kullanılabilir olup olmadığını öğrenin; gerekli iyileştirmeleri yapın.

10) Sitenizde bir ürün satışı varsa, ürün görsellerinin kaliteli ve yüksek çözünürlükte olmasını sağlayın. Ürünleri deneme, dokunma gibi seçeneği olmayan tüketicilerin ürünü yakından ve net görmesini sağlayın.

11) Sayfanın açılış hızı, çok önemli bir kriter. Kullanıcıların büyük kısmı, sitenizin açılmasını beklemeden ayrılabilir.

12) A/B testleri ile açılış sayfanızda kullandığınız yazı, görsel, buton, form gibi her biri ayrı öneme sahip noktalarını optimize etmeye çalışın. Rengine, konumuna ve şekline göre değişiklikler yaparak rağbeti test edin.

13) Tüketiciyi teşvik etmek için “hemen al”, “sınırlı sayıda”, “son 3 adet” gibi CTA’lar (Call to action) kullanın.

Tabii örnekleri en az 50’ye kadar artırmamız mümkün. Ancak genel itibariyle anlatmak istediğimiz, sitenin kullanıcı için, kullanıcı davranışları dikkate alınarak hazırlanması.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir