DuyurularGenelMevzuatSektörel Haberler

4. Uluslararası Kozmetik Kongresi 1. Gününden Önemli Notlar

(1. Bölüm)

4. Uluslararası Kozmetik Kongresi bu yıl büyük bir yenilikle sanal ortamda başladı. Her yıl Antalya’da sektör paydaşlarını bir araya getiren kozmetik kongresi, COVID-19 pandemisi sebebiyle Sağlık Bakanlığı’nın da önerisine uygun olarak bu yıl online olarak gerçekleştirildi.

PİM Grup olarak katılım sağladığımız oturumlarla alakalı ilgimizi çeken notları sizlerle paylaşıyoruz.

AÇILIŞ

Her zaman olduğu gibi kongrenin başlangıcı açılış seremonisi ile yapıldı. Açılışta yer alan konuşmacılar katılımcılara gerek kongre ve gerekse sektör hakkında kısa bilgiler vererek ilerledi.

Ardından Prof. Dr. İlber ORTAYLI’nın açılış sunumuna bağlanan katılımcılar, kendisinin kozmetiğin tarihsel süreçleri ve gelişimi hakkında verdiği değerli bilgileri dinleme şansını buldu.

OTURUM 1 – ETNOKOZMETİK

Adını kongrenin ana temasından alan birinci oturum, Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent KAHRIMAN’ın “Etnokozmetik nedir?” adlı sunumu ile başladı.

Toplumların güzellik ile olan ilişkilerini esas alan etnokozmetiğin tanımını detaylandırarak konuşmasına başlayan Levent Bey, bu alanın en önemli verilerinin somut olmayan kültürel miraslar ile sağlandığına ve etnokozmetik ürünlerin pazarlamasında ancak yerel güzellik tanımlarının global güzellik kabullerine dönüştürülmesi noktasında başarı sağlanabileceğini vurguladı. Aslında kozmetik pazarında halihazırda bitkiler, tuzlar mineraller gibi lokal yerlerden elde edilen ve bu yerlerin kültürel zenginleri ile harmanlanarak pazarlanan ürünler olduğuna ve bunların aslında adı konmamış etnokozmetik ürünler olduğuna dikkat çekti.

İlk oturum Doç. Tishakova Tatyana STANISLAVOVNA “Etno-kozmetikte Hammadde Standardizasyonunun ve Kalitesinin Hayati Rolü”ve Dr. Said AL HAMIMI “Frankincense Reçinesi ve Yağının Etnokimyası” konulu sunumlarıyla, konu başlıklarının detayları yanında farklı ulusların etnokozmetiğe yaklaşımları ile de katılımcılara ipuçları verdi.Devamında ise sözü alan Prof. Dr. İffet İrem ÇANKAYA Etnobotaniğin tarihçesi ve kozmetik tarihi ile başladığı konuşmasıyla Anadolu’da Etnobotanik Çalışmalar hakkında değerleri bilgilerini ve bu çalışmaların metodolojileri hakkında verileri katılımcılara aktardı.

Zamansal olarak yaşanan sarkma nedeniyle programda değişiklikler de yaşandı. TİTCK Kozmetik Denetim Dairesi Başkanı Ecz. Sibel ERDİNÇ GÜRER Kozmetik ve Biyosidal Denetimler adlı konuşmasını bu oturumda yaptı. Fakat ayrıntılarını sizlerle 2. Oturumda paylaşacağız.

Bu program değişikliğinin ardından Lale Yalçın HECKMANN’a bağlanıldı ve kendisinin “Türkiye’de Etno-kozmetik ve Gül Yağının Sosyal Boyutuna Sosyal Antropolojik Bir Bakış” adı altındaki değerli sunumuyla ilk oturum sona erdi.

Kozmetik kongresinin birinci gününden diğer notlarımızın yer alacağı 2. bölüm için yarını bekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir