Kozmetik Ürünlerde Kojic Asit Kullanımı Güvenli mi?

Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS), Kojic asitin potansiyel endokrin bozucu özelliği ile ilgili endişeleri nedeni ile kozmetik ürünlerde %1 oranında kullanımının güvenli olmadığı görüşündedir.

SCCS, farklı kategorilerdeki kozmetik ürün gruplarında kojik asit kullanımında güvenli olabilecek % konsantrasyon konusunda değerlendirme yapamayacağını belirterek, peeling ajanlarında kullanılan kojik asit için dermal absorpsiyonun yüksek olması sebebi ile cilt bariyerine etkisi konusunda endişelerini dile getirmiştir.

Yayınlanan görüşte, Kojik asit hammaddesinin sadece topikal kullanımı ele alınmıştır. Kojik asit türevleri (Kojik asit dipalmitat, kojik asit izopalmitat gibi.) bu görüşe dahil edilmemiştir.

Kojik asidin iyot organizasyonuna veya tiroid tarafından iyot alımına müdahale ederek tiroid fonksiyonlarının değişmesine neden olduğuna yer verilen raporda, SCCS’den sağlanan bilgiler ışığında Kojik asit üzerinde bir güvenlik değerlendirmesi yapmasını talep etmektedir.

  • Güvenlik değerlendirmesi temelinde ve Kojik asidin potansiyel endokrin bozucu özelliklerine ilişkin endişeler göz önüne alındığında, SCCS, kozmetik ürünlerde amaçlanan kullanım için %1 Kojik asit konsantrasyonunun güvenli olmadığı görüşündedir.

Ref: Scientific Committee on Consumer Safety-SCCS, OPINION on Kojic acid

Sinem Kapar Şahindere

PİM Grup Danışmanlık

Henüz Yorum Yapılmadı

Bir yorum Bırak

Your email address will not be published.